23770 - 41212 | limenikotameio@dimosaristoteli.gr | Ώρες Λειτουργίας: 8:00 - 16:00

Menu

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΩΝ ΠΥΡΓΑΔΙΚΙΩΝ

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αριστοτέλη με αφορμή τις νέες φθορές που υπέστησαν  πρόσφατα οι πλωτοί προβλήτες του Α/Κ Πυργαδικίων και την αναζωπύρωση όπως ήταν φυσικό της ανησυχίας των κατοίκων της περιοχής για το θέμα αυτό, αλλά και της συνακόλουθης «παραφιλολογίας» που αναπτύσσεται από διάφορους κύκλους, αισθάνεται την ανάγκη να ενημερώσει υπεύθυνα κάθε ενδιαφερόμενο για την κατάσταση στο λιμάνι των Πυργαδικίων, κάνοντας αναπόφευκτα αναδρομή στο ιστορικό του, ώστε να μπορεί κάποιος να αποκτήσει ολοκληρωμένη εικόνα για το θέμα.

Το πλωτό Αλιευτικό Καταφύγιο Πυργαδικίων κατασκευάστηκε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίες από την τότε Νομαρχία Χαλκιδικής, η οποία όμως δεν έλαβε υπ’ όψιν ή δεν έδωσε την πρέπουσα σημασία σε δύο πολύ σημαντικούς παράγοντες. Πρώτον ότι το πλωτό αυτό λιμάνι κατασκευάστηκε σε ένα χώρο εκτεθειμένο σε πολύ ισχυρούς Νότιους ανέμους που καταλήγουν εκεί με τόσο μεγάλου ύψους και σφοδρότητα κύματα, ώστε να είναι βέβαιο ότι θα κινδυνεύει διαρκώς να υποστεί φθορές. Δεύτερον και σε συνέχεια του πρώτου, το λιμάνι αυτό δεν διέθετε Καθορισμένη Ζώνη Λιμένα ούτε Εξομοιώθηκε ποτέ προς τέτοια, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αρμόδιος Φορέας Διοίκησης και Εκμετάλλευσής του. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κανείς δεν μπορούσε να επέμβει και να πραγματοποιήσει ούτε την τακτική ετήσια συντήρησή του όπως προβλεπόταν από τη μελέτη της κατασκευής του, ούτε εκτάκτως να επιδιορθώνει τις φθορές που προκαλούσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα ώστε να αποκαθίσταται και η αντοχή του. Και αυτό ακριβώς συνέβαινε.  Έτσι με την πάροδο του χρόνου το Α/Κ άρχισε να εμφανίζει μια διαρκώς επιδεινούμενη εικόνα και να προκαλεί ανησυχίες ακόμη και για ολοκληρωτική καταστροφή του. Επιπλέον και αφού κανείς αρμόδιος δεν επενέβαινε άρχισαν να γίνονται μικροεπεμβάσεις από κατοίκους οι οποίες όμως παρά την καλή πρόθεση, πολλές φορές έφερναν το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα λόγω της έλλειψης της ειδικής τεχνογνωσίας.

Το Λιμενικό Ταμείο Χαλκιδικής όταν το πρόβλημα έγινε ιδιαίτερα οξύ, το 2012,υπό την πίεση των τοπικών παραγόντων και  σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Χαλκιδικής, εκπόνησε μελέτη, συνέταξε Τεχνικό Δελτίο και τα υπέβαλλε στο Υπουργείο Ναυτιλίας ζητώντας χρηματοδότηση ύψους 75.000 € για την Συντήρηση και Επισκευή του Α/Κ Πυργαδικίων. Το κονδύλιο εγκρίθηκε, αλλά το έργο δεν υλοποιήθηκε, διότι όπως προαναφέρθηκε το Λ.Τ.Χαλκιδικής δεν είχε στην πραγματικότητα δικαιοδοσία σ’αυτό.

Το 2015,  αμέσως με την ίδρυσή του το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αριστοτέλη, επανυπέβαλε το σχετικό Τεχνικό Δελτίο και επικαιροποίησε τη μελέτη ανεβάζοντας μάλιστα τη χρηματοδότηση στις 100.000 €, ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησε τη διαδικασία Εξομοίωσης Χώρου με Ζώνη Λιμένα για να αποκτήσει και την αρμοδιότητα. Το κονδύλιο εγκρίθηκε και πάλι, δυστυχώς όμως και ενώ η Απόφαση Εξομοίωσης ήταν έτοιμη από τον Σεπτέμβριο του 2016, η έγκρισή της από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και η δημοσίευσή της σε ΦΕΚ ολοκληρώθηκε μόλις το Μάρτιο του2017, όταν το κονδύλιο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είχε για δεύτερη φορά αποσυρθεί.

Άμεσα επανυποβάλλαμε το Τεχνικό Δελτίο στο ίδιο Πρόγραμμα και είμαστε πεπεισμένοι ότι σύντομα θα έχουμε την εκ νέου έγκρισή του και στη συνέχεια την υλοποίησή του αφού πλέον είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι.

Επιπλέον, έως τότε και με αφορμή τις νέες φθορές που αναφέρθηκαν, η Υπηρεσία μας πρόκειται άμεσα να προβεί σε επείγουσες εργασίες με στόχο την συντήρησή  του στην παρούσα κατάσταση και την αποφυγή περαιτέρω καταστροφών και κινδύνων.

Facebook Twitter Google+ Pinterest